Rakkauden Pomodoro

On kiire! Ei ole aikaa! Stressi ei hellitä!

Kuullostaako tutulta? Monelle meistä ajankäyttöön liittyvät ongelmat ovat olennainen osa arkea ja arjen mukanaan tuomia murheita. Tunnit tuntuvat loppuvan kesken, eikä rajallisia aikaresursseja ole helppoa jakaa koulun, työn, ystävien, harrastusten, perheen ja kumppanin kesken tasapuolisesti. Omaa ja parisuhteen yhteistä aikaa on hyvä oppia suunnittelemaan, hallitsemaan ja käyttämään järkevästi. On osattava priorisoida ajankäyttöä ei tärkeisiin, vaan kaikista tärkeimpiin asioihin.

Ajankäyttöhaasteissa apua saattaa olla erilaisista ajanhallintatekniikoista. Monelle meistä on varmasti tullut tutuksi Pomodoro-niminen ajanhallintatekniikka ja -työkalu. Kyseisen Francesco Cirillon kehittelemän yksinkertaisen ”tomaattityökalun” tarkoitus on auttaa meitä panostamaan entistä paremmin työn tehokkuuteen ja laatuun. Menetelmää voi kukin halutessaan helposti hyödyntää omissa koulutöissään ja työtehtävissään.

tomato.jpg

Yksinkertaisuudessaan tekniikka menee näin:

1. Valitse työtehtävä, joka sinun tulisi suorittaa.

2. Laita kello soimaan 25 minuutin päähän. Työskentele keskeytyksettä
kellon soimiseen asti.

3. Kellon soidessa olet ansainnut ”tomaatin”.

4. Pidä 3-5 minuutin tauko, mikäli haluat.

5. Aloita alusta.

Pomodoro-tekniikan on havaittu helpottavan huomattavasti työn aloittamista ja vaikuttavan positiivisesti sekä työn tehokkuuteen että työn laatuun. Pelkästään kellon asettaminen käymään työskentelyn taustalle auttaa meitä orientoitumaan olennaiseen ja jättämään toisarvoiset ärsykkeet huomiotta. Virtuaalisten tomaattien keräämisen kautta työskentely saadaan hauskalla tavalla ”pelillistettyä” motivoivaksi, koukuttavaksi ja helposti mitattavaksi: omaa tehokkuuttaan voi seurata helposti päivä- ja viikkotasolla.

Pomodoro-tekniikasta innostuneena jäin eräänä päivänä miettimään vastaavia yksinkertaisia työkaluja, joilla voisi yhtä tehokkaasti vaikuttaa parisuhteen laatuun välillä kiireisenkin arjen keskellä. Lopulta keksin leikkimielisen menetelmän, jonka avulla on hauska pysähtyä arjen keskellä. Haluan esitellä tämän simppelin ja arjen kiireeseenkin sopivan tekniikan:

download2.jpg

Rakkauden Pomodoro

1. Ottakaa mukava asento lähekkäin

2. Katsokaa toisianne silmiin 25 sekunnin ajan.

3. Suudelkaa 5 sekunnin ajan.

4. Aloittakaa alusta.

5. Toistakaa päivittäin.

Kokeilkaa! On hauskaa, miten tämän leikkimielisen tekniikan avulla voit helpommin pysähtyä arjen kiireen keskellä, voit lisätä arkityytyväisyyttä parisuhteessasi ja syventää yhteyttä sinun ja kumppanisi välillä. Menetelmän vaikutus kulminoituu sen yksinkertaisuuteen: niin kiireistä arkea ei olekaan, etteikö aikaa olisi 30 sekunnin -2 minuutin pysähtymiselle tai toisen katsomiselle ja koskettamiselle.

Menetelmän toimivuuden takeena on myös kova tiede: Tutkimuksissa on havaittu jo lyhyenkin silmiin katsomisen, kädestä pitämisen ja läheisyyden saavan ihmisen aivoissa aikaan hormoniryöpyn: ”välittämishormonina” tunnettua oksitosiinia vapautuu aivoissasi ja se saa aikaan  läheisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta kumppaniasi kohtaan. Voin taata, ettei Rakkauden Pomodorosta ole teille ainakaan haittaa! Ja se saattaa aiheuttaa odottamatonta hellyyttä ja läheisyyspuuskia! 😉

Kokeilkaa ja kommentoikaa kokemuksistanne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s