Vierailijablogi: RAKKAUDEN 5 KIELTÄ – PUHUTKO RAKKAASI KANSSA SAMAA KIELTÄ?

Särki

Tekstin on kirjoittanut Jevgeni Särki: rohkeuskouluttaja, tunne-elämän valmentaja ja tietokirjailija, jonka ajatuksia voit käydä lukemassa hänen Elä Paremmin –blogistaan.

Tuntuuko siltä, että parisuhteesta uupuu toisinaan rakkautta, vaikka molemmat osapuolet kokevatkin tekevänsä täysillä töitä suhteen eteen? Entä tuntuuko siltä, että ette kumppanisi kanssa löydä toisistanne kaipaamanne rakkautta ja lämpöä, vaikka molemmat sitä kovasti etsivätkin?

Tämä on todella yleistä, valitettavasti. Molemmat koittavat parhaansa, mutta tuloksena on ajan kanssa vain enemmän ja enemmän nihkeitä fiiliksiä ja väärinymmärryksiä. Mikä siis neuvoksi?

download232.jpg

Oma kokemukseni on, että kyseinen ongelma on vähentynyt radikaalisti sen myötä, kun  opin paremmin ymmärtämään rakkauden kieliä. Niiden kautta toisen ymmärtäminen on helpompaa ja ymmärtämys on todellinen ja konkreettinen askel paremman ja rakkaudellisemman suhteen suuntaan. Ja mikä parasta, tämä ei päde pelkästään parisuhteisiin, vaan kaikkiin läheisiin ihmissuhteisiin, joihin liittyy toiselle omistautumista tai sitä, mitä kutsumme rakkaudeksi.

Rakkauden kielillä tarkoitetaan erilaisia tapoja ilmaista rakkautta. Kun puhumme rakkaidemme kanssa samaa kieltä, ymmärrämme toisiamme. Jos taas puhumme eri kieltä, saattaa rakkaudenilmaus mennä ohi aivan samoin, kuin meille tuntematonta ulkomaankieltä puhuvan sanat. Rakkauden kieliä on viisi ja jokainen meistä puhuu hieman omanlaistaan murretta. Rakkauden ilmaisutapoja eli kieliä ovat

  • Sanat ja niillä viestiminen
  • Yhdessä vietetty aika
  • Lahjat
  • Auttaminen ja palveleminen
  • Fyysinen kosketus.

Jokainen meistä kokee toiset kielet enemmän omaksi kuin toiset. Henkilökohtaisesti esimerkiksi rakastan koskettamista, mutta lahjojen saaminen ei ole oikeastaan ikinä tuntunut yhtä merkitykselliseltä. Omien kielten löytämiseksi voit käydä tekemässä testin vaikkapa täällä.

Kun suhteen osapuolet puhuvat keskenään samoja kieliä, he ymmärtävät, milloin toinen pyrkii osoittamaan rakkauttaan. Ongelmia kuitenkin syntyy, kun osapuolet puhuvat eri kieliä ja ovat siitä tietämättömiä. Aikoinaan minua vaivasi se, että kumppanini kosketteli ja antautui kosketukseen mielestäni hämmentävän vähän. Toisinaan pelkäsin hänen jopa kokevan kosketteluyritykseni väärin eikä niinkään rakkaudenosoituksena, jollaiseksi ne tarkoitin. Hän taas koki, etten kuunnellut ja ymmärtänyt häntä tarpeeksi ja koki olonsa rakkaudettomaksi sen vuoksi. Myöhemmin selvisi, että kyse oli lähinnä eroavista arvostuksenkohteista. Minulle kosketus oli paljon tärkeämpää kuin hänelle, hänelle taas kuulluksi tuleminen oli tärkeämpää kuin minulle. Myöhemmin rakkaudentunne lisääntyi, sillä hän osasi antaa minulle enemmän kosketusta, kun minä taas pyrin kuuntelemaan ja ymmärtämään häntä paljon aiempaa enemmän.

Harva ihminen puhuu myöskään vain yhtä rakkauden kieltä. Useimmat meistä puhuvat niitä kaikkia, mutta toisia enemmän, toisia vähemmän. Minulle kosketus, auttaminen ja sanat ovat esimerkiksi tärkeämpiä kuin lahjat tai yhteisen ajan määrä. Omien rakkauden kielten tunteminen on hyödyllistä myös siksi, että tällöin voi tunnistaa heikoimpia kieliään ja pyrkiä kehittymään niissä. Koska tiedän, että olen varsin huono antamaan lahjoja, pyrin opettelemaan sitä edes jonkin verran. Nykyisessä suhteessani olenkin saanut paljon positiivista palautetta, että lahjani ovat yleensä aivan huippuja! Vastaavasti olen pyrkinyt kehittymään paremmaksi kuuntelijaksi, sillä olen ollut siinä, ja olen edelleenkin, verrattain kehno.

download232231.jpg

Millä tavoin sinä ilmaiset rakkauttasi? Käytätkö sanoja, pyritkö luomaan yhteistä aikaa, annatko lahjoja, autatko ja palveletko vai annatko kosketusta?

Entä millä tavoin odotat saavasi rakkautta? Odotatko että rakkaasi osoittaisi sitä samoin kuin sinäkin? Oletko varma, ettet ole toisinaan sokea toisen yrityksille ilmaista rakkautta?

Tästä kannattaa keskustella toisen osapuolen kanssa. Käyvätkö kielenne yhteen, vai täytyisikö teidän oppia huomioimaan ja soveltamaan myös itselle vieraampia tapoja ilmaista rakkautta?

Toivottavasti kirjoituksesta oli hyötyä!

Rakkaudella,
Jevgeni

Lähde:
http://www.5lovelanguages.com

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s